Wat is een hematoom?

Wat is een hematoom? Een andere naam voor een hematoom is een bloeduitstorting. Het is een inwendige bloeding en het bloed komt dan tussen de omliggende weefsels terecht. Als dit onder de huid gebeurt, dan ontstaat er een blauwe plek en soms kan dat zorgen voor een zwelling. Je kunt overal een hematoom krijgen, bijvoorbeeld op je armen, benen en in je gezicht.

Kinderen hebben er regelmatig last van als ze bijvoorbeeld hard zijn gevallen. Maar ook wanneer je ergens mee bezig bent en je stoot je, dan kan zich al een hematoom ontwikkelen. Soms heb je het niet eens in de gaten. Je kunt ongemerkt een bloeduitstorting oplopen. De een krijgt sneller een hematoom dan de ander.

Hoe snel deze geneest hangt onder meer af van de plaats waar je een hematoom op hebt gelopen. Je kunt er namelijk een onder je nagel krijgen en dan wordt de nagel blauw tot zwart en kan na een tijdje afvallen. Vaak duurt dat een paar weken en dan groeit er een nieuwe nagel. Maar een hematoom op de knie kan ook erg vervelend zijn, zeker als deze op het punt zit waar de knie buigt. In het begin is de plek vaak erg gevoelig, maar na een tijdje voel je er bijna niets meer van en kun je alles weer doen.

Een hematoom kan vervelend zijn

Je kunt een hematoom krijgen op een vervelende plaats. Je kunt hierbij denken aan je elleboog of je knie. Maar je kunt er ook een krijgen in je gezicht. Dit kan vervelend zijn en veel mensen schamen zich er voor, maar het kan iedereen overkomen. Als je ergens tegenaan bent gelopen kun je er al snel een oplopen. Ben je extra vatbaar of heb je medicatie waardoor je sneller een hematoom oploopt? Let dan goed op. Je kunt het niet altijd voorkomen, maar extra voorzichtig zijn kan natuurlijk wel! En als je toch een hematoom hebt, en het doet veel pijn, koelen zal de pijn verzachten!

One thought on “Wat is een hematoom?

  1. christiane

    ik heb een nieuwe heup gekregen in juni en achteraf had ik een hematoom in mijn bil die erg pijn deed nu 3maand en half na de operatie heb ik daar nog altijd pijn is dat normaal zal die pijn wegtrekken en hoelang nog .meschien hebben jullie een antwoord dank u .